Jasmina Robnik Poličnik

Nekaj o meni...

Raziskovalka življenja, vzgoje, sočutni varuh otrok, podjetnica, teologinja, zeliščarka, kreatorka lepšega sveta, iskalka luči, predvsem pa predana mama in samosvoja ženska.

Če bi morala izbrati eno strast, ki me definira, bi to definitivno bilo raziskovanje. Raziskovanje globin človeka, otrok, raziskovanje naših temin in svetlobe. Kdo smo, zakaj smo tukaj, kje je naš smisel, naše poslanstvo? Življenje me je postavilo že na marsikatero preizkušnjo. Večinoma sem se v preteklosti spraševala: ‘Pa kaj je narobe z mano? Saj sploh ne pašem v ta svet.’ Pa še res je. Samo, da takrat sem to razumela kot slabost, zdaj pa jemljem to kot prednost, kot blagoslov in sposobnost videti stvari drugače kot marsikdo drug. 

Okrog mene so se vedno trumili otroci. Že kot najstnica sem se z njimi igrala, ko se nihče drug ni hotel. Skupaj smo se čudili svetu, raziskovali naravo in brali knjige. Svojo materinskost sem globoko čutila že, ko še nisem imela otrok.

Po zaključeni gimnaziji, sem nekaj časa študirala pravo. Precej neuspešno. Močno so se me dotaknile besede moje prijateljice, ki je rekla, da še dobro, da sem odnehala, saj bi ta študij ubil mojega kreativnega duha. In strinjam se z njo. Za umetnico (pisateljico, pesnico, pevko...) in nekoga, ki ga vleče duhovnost (pri 14-ih sem prebrala prvo duhovno knjigo avtorice Louise Hay), je bilo bolje spremeniti pot, čeprav sta mi dve leti tega študija dali kar dobro osnovo za marsikaj, kar mi še danes prav pride. Tako sem našla teologijo. Tam sem zaživela, saj je to izjemno širok študij, kjer je lahko moja duša našla tisto, kar išče: duhovno globino, psihologijo, pedagogiko, mistiko... 

mi3.webp

Ko sem ob koncu študija rodila sina (Vin) , sem zaživela materinstvo. Zame je bil najlepše in najdragocenejše bitje na svetu. Ničesar mi ni bilo težko, vse mi je šlo zlahka. Dokler...

V željah kaj vse bom nudila svojemu otroku, kar meni ni bilo dano, sem se izgubila v nasvetih in metodah različnih strokovnjakov. Postala sem sistematična mama, ki ni znala zaščititi svojega otroka in ni bila v stiku sama s seboj. Začela sem se izgubljati. Nisem bila več jaz. Nato sem spoznala Montessori. Odprl se mi je nov svet. Svet, ki opazuje otroka in mu prilagaja okolje. Opravila sem para-profesionalno izobraževanje in se naučila osnov.

Vin me je naučil živeti z visoko občutljivostjo in njenimi darovi. On mi je zares odprl pot do sebe. Učil me je (in me še danes) kako pomembno je spoštovati otroke in otroštvo.

Hkrati sva v teh letih z možem začela s proizvodnjo lesenih izdelkov za otroke, prevzela sva ekološko kmetijo od njegovih staršev. Tudi poročila sva se.

Ob rojstvu hčerke (Astrid) , so se začele ustvarjati nove globine. Bila je čudovita, prekrasna deklica, ki je bolj kot vse potrebovala mojo telesno bližino. To pa me je izčrpavalo. Veliko sem bila z otrokoma sama doma in postajala sem vedno bolj utrujena. V meni so se začele prebujati dolgo pozabljene bolečine iz otroštva in spet sem padala v temo. In spet mi je Nekdo od zgoraj poslal rešitev: sočutno starševstvo. Postala sem bolj prisotna, vzela sem si čas zase, več sem počivala, naučila sem se prisluhniti svojemu telesu. Zgodil se je čudež. Postala sem boljša mama. Sem ena tistih oseb, ki tlači, tlači, tlači, dokler ne izbruhne. To je včasih pomenilo veliko kričanja. Pomenilo pa je tudi to, da se nisem slišala. Nisem si dovolila, da imam potrebe. Vedno sem dajala na prvo mesto svoja otroka. Velikokrat sem šla preko sebe in pozabila biti sočutna tudi do same sebe. Še vedno včasih zakričim. Še vedno se učim in rastem, vendar zdaj znam to tudi sprejeti, priznati in se opravičiti, ter si vzeti čas zase, da sem lahko najboljša verzija sebe. Prej tega nisem bila sposobna in kopičila se mi je krivda. Uspelo mi je dokončati izobraževanje sočutnega varstva. Postala sem sočutni varuh otrok.

Leta 2018 sem dobila neverjetno ponudbo, da odkupim spletno trgovino Montessori doma in jo vzamem za svojo. To so bili moji podjetniški začetki skupaj s podjetjem Z otroki doma.

Dve leti sem skupaj z možem delala s coachinjo na področju čustev in podjetništva, potem pa se je zgodilo nekaj, kar je še dodatno zaznamovalo moje življenje in ga še vedno zaznamuje: izgubila sem menstruacijo. Za žensko, ki je jamrala vsakič, ko je prišla 'tetka' na obisk, sem bila presenetljivo močno šokirana. Telo mi je končno dopovedalo, da se preveč ženem in, da je čas, da nekaj naredim zase, za svojo dušo, za svoje telo. Da potrebujem nego, nežnost, ljubezen, kot vsako drugo živo bitje in, da je dovolj mojega razdajanja in nenehnega vrveža v moji glavi. Da moram najti žensko v sebi in postaviti močne meje ljudem, ki mi škodujejo. Tako sem brez pomoči uradnega zdravstva in medicine sama (in s pomočjo čudovitih žensk) 'priklicala' menstruacijo nazaj in od takrat jo resnično cenim. Popeljala me je na pot neizmerne osebne rasti, spodbudila me je, da sem ustvarila skupino za ženske - mamice Kraljica za en dan, kjer odkrivamo svojo ženskost, svoje potrebe, spoznavamo in aktivno izvajamo menstrualni počitek, odkrivamo načine kako to uskladiti s partnerjem, otroki, službo... Srečujemo se na ženskih krogih in ustvarjamo pristno sestrstvo.

Danes predavam in pišem, kreiram vzgojne programe in programe za ženske, ženske kroge, vodim svoje društvo Čarobne Zeli, poskušam čim bolj živeti z naravo in ustvarjanjem iz zelišč, se izobražujem na več področjih in predvsem znam več časa nameniti sebi in svoji ženskosti. Tako sem tudi boljša mama.

Svoje poslanstvo sem najprej našla v tem, da poskušam približati staršem resnico, da nobena vzgojna metoda, nobena znanost, nobena knjiga ne morejo nadomestiti tega, kar smo mi v svoji resnici, ko nas nihče ne gleda. Učenje je pomembno, vendar nič ne odtehta tega, da zmoremo biti ranljivi in pristni v odnosu do svojih najbližjih. To je največja ljubezen in največji pogum. To, kar smo, deliti s svetom in vanj povabiti ljudi, ki to cenijo. Pot me je od staršestva popeljala nazaj k ženskosti in k temu kdo sem jaz v svojih globinah. Odpiram oči, razprostiram globine, ki se skrivajo v ženskah. In v tem je resnična podpora družinam in temu svetu. Ko bo sleherna ženska zopet našla sebe, ko bo zacelila svoje rane in spustila svoja bremena, takrat se bo začel celiti cel svet. Začela se bo celiti svetost družine in Ljubezni, ki je združitev ženskega in moškega principa.

Na tej poti odkrivanja sebe sem ugotovila kdo zares sem. Zemlja je postala moja zaveznica, moj pravi dom. V povezovanju z njo sem spet odkrila čarobnost zelišč, tradicijo naših prednikov po vsem svetu. Ker sem po duši zdravilka in čutim, da je to moje poslanstvo, sem odprla društvo Čarobne Zeli. Moja kreativnost je končno dobila besedo. Otroci, starševstvo, ženstvenost, materinstvo, raziskovanje globin, darovi zemlje... vse to je dobilo novo obliko, s katero Življenje skozi mene govori svetu to, za kar sem poklicana.

Tukaj sem za vas!

Vaša Jasmina

Nekaj referenc

- Osnovnošolska priznanja na področju slovenščine in recitiranja, poezije in domišljijskih zgodb, matematike, logike, turizma, zgodovine, glasbe, radijskega napovedovanja, vodenja prireditev...

- V gimnazijskem obdobju sem se izpopolnjevala v pisanju poezije in kratkih domišljijskih, psiholoških in filozofskih zgodb, udejstvovala na različnih natečajih, ter v petju v pevskem zboru, v glasbeni šoli in pri nekaterih priznanih slovenskih pevkah tudi kasneje.

- V letu študija prava 2007, je pri založbi Spirea izšla zbirka znanstveno fantastičnih zgodb Singularnost, kjer je bila objavljena tudi moja zgodba Ko se dobro in zlo združita.

- Med študijem teologije sem svojo pozornost usmerila v vzgojo in psihologijo. Prav tako sem pisala blog, kjer sem objavljala svojo poezijo. Enoviti magistrski program še zaključujem.

- Leta 2009 sva z možem postavila LESek - dopolnilno dejavnost na kmetiji. Začetek LESka je v lesenih družabnih igrah velikih dimenzij, sledili so avtomobilčki za otroke in nato razvojni pripomočki montessori, ki jih mož izdeluje še danes.

- Od leta 2014 sva odgovorna za ekološko visokogorsko kmetijo z gozdovi in travniki.

- Leta 2017 sem opravila para-profesionalno izobraževanje montessori. Istega leta sem se udeležila konference Otroci in agresivnost - nov in nevaren tabu, ki jo je vodil Family Lab Slovenija.

- Leta 2018 sem odprla svoje podjetje Z otroki doma in prevzela spletno trgovino za otroke.

- Leta 2018 in 2019 sva z možem opravila enoletno akademijo F.E.E.L. pri Špelci Morojna.

- Leta 2019 sem opravila izobraževanje Sočutno varstvo otrok pri Inštitutu Vita Bona. Istega leta sem s predavanjem o sočutni vzgoji sodelovala v projektu Dojiva se.

- Istega leta sem začela obiskovati delavnice za maternice pri Vesni Juvan in se začela bližje spoznavati s svojo ženskostjo, ter menstrualnim ciklom.

- Leta 2019 in 2020 sem oblikovala dva spletna vzgojna tečaja: Jeziki ljubezni kot temelj vzgoje in Čuječi starš. Vodila sem tudi delavnice za starše v živo.

- Leta 2019 sem ustanovila skupino Kraljica za en dan. Menstruacija - vodnik za družine z otroki. Z mamicami iz te skupine se srečujemo na ženskih krogih, kjer odkrivamo svojo ženskost in menstrualni cikel.

- V letu 2020 sem opravila osnove Shakti Warrior Dance for Healing.

- Istega leta sem končala tedenski trening zdravljenja notranje matere pri Bethany Webster.

- Leta 2020 in 2021 sem dokončala pet tedensko izobraževanje Indigenous Plant Medicine & Rituals From the Rainforest pri Adriani Ayales.

- Leta 2021 sem dokončala usposabljanje iz zeliščarstva na Biotehničnem centru Naklo.

- Leta 2021 se je rodilo podjetje Čarobne Zeli.

- 2021/22 Šolanje na domu.