Search

Ko podreš 200 let staro hruško

Minljivost je nekaj s čimer se marsikdo kar težko sooča. Meni pa se je v zadnjih letih življenje polepšalo ravno zaradi zavedanja, da je vse minljivo. In, da to ne pomeni, da je potem vsega konec. Cel svet, vsa živa in neživa bitja vibriramo na neki frekvenci. Če zbrišemo telo, energija še vedno ostane. To je danes že popolnoma znanstveno dejstvo. Zato je zelo pomembno kaj puščamo za seboj na tem svetu. Ali životarimo in se vsak dan znova komaj premikamo, ali znamo biti radostni in hvaležni za vse stvarstvo okrog nas. Ali živimo bolj po zakonu ali bolj po morali? Ali druge obtožujemo in gledamo nanje zviška, ko nekaj 'ne počnejo prav' po naših merilih, si drznemo misliti, da mi najbolje vemo za druge ali je to samo krinka pred tem, kar počnemo, ko nas nihče ne gleda? Anonimnost je ena tistih stvari, ki so v zadnjih desetletjih naredile ogromno škode, povišale procent nasilja in nastrojenosti ljudi. Pomembno je, da ko izražamo mnenje, da se ne skrivamo, temveč stojimo za tem s svojim imenom. Kakšne občutke bomo pustili našim potomcem in naslednji generaciji? Bodo to radost, iskrenost, lepi spomini, spodbuda, upanje, ljubezen, resnica… ali žalost, ponižanje, krivda, laži, strah, breme…? Ko pogledamo s tega vidika, je minljivost pravzaprav resnična grozljivka za tiste, ki sebi in drugim grenijo življenje. Lahko tudi pod krinko prijaznosti in žrtve, lahko s psihičnim nasiljem, grožnjami, vtikanjem v intimo in zasebnost družine ali osebe…Odločitev je padla. Podrli bomo 200 let staro hruško, ki je bila dolgo center naše kmetije. Že dve generaciji nazaj so govorili, da jo bodo podrli, ker gnije in postaja nevarna, pa je še kar stala tam. Med dvema hišama. Vsakič, ko je veter malo bolj zapihal, je moža stiskalo pri srcu. Dovolj. Mora it. Napovedovali so vetrolom. Čas je. Preden podre streho ali še kaj več. Kaj bodo rekli? Kaj bodo mislili? Spet bo hudo. Take in podobne misli so kar skakale na plan, ko je prišel trenutek akcije. Tako močno je to programirano v nas. Tako močno smo rasli s tem, da je misliti s svojo glavo in čutiti s svojim srcem nekaj, kar nam ne pripada. Kar ni dovoljeno. Ker bomo kaznovani. Neverjetno koliko čustvenih ran in nezdravih vzorcev sva prečistila zaradi ene hruške.


V opisovanje poteka dela se ne bom spuščala. Je bil kar projekt. Več stopenjski. Kot ne gredo vse bolečine naenkrat iz telesa. Včasih je treba terapijo dati na pavzo in nadaljevati kasneje. Mogoče jo je potrebno celo ponoviti.


Ko je hruška padla in je ostal samo še štor, smo imeli kaj videti. 80 let. 80 letnic je bilo zdravih, vse ostalo pa gnilo. In še se je zažiralo vedno bolj navzven. Temelji stoletja pa popolnoma strohneli. Ena sama velika luknja. Na takih temeljih se je držala ta hruška. Samo vprašanje časa je bilo kdaj bi sama padla. In s sabo nesla še del našega doma.


Ta zgodba nam daje globok uvid. Ni vsa tradicija dobra. Niso vsi temelji zdravi. Ni dobro vsega ohranjati in se utapljati v gmoti stvari, ki ti ne koristijo in te pravzaprav slabijo. Včasih je nujno za preživetje in za višje dobro, da temelje postavimo na novo. Na nečem lepšem, bolj ljubečem, bolj iskrenem, bolj pogumnem. Pa četudi zato tvegamo nekatere odnose, ki že tako ali tako niso dobri. Tisti ljudje, ki te sprejemajo in imajo radi, bodo ostali. In samo take potrebujemo v svojem življenju. S takimi lahko gradimo lepši svet. Vsi ostali so samo glasniki, ki nas učijo postaviti meje, ljubiti sebe, spoštovati stvarstvo ali pa te peljejo v pogubo, ker si že tako izžet, da ne zmoreš več ven iz črnih lovk, ki grabijo po tebi na vsakem koraku. Zato jih potrebujemo. So priložnost za rast. Ni pa nam treba graditi intime in družine z njimi. Družina navsezadnje velikokrat ni tista krvna, temveč se gradi v povezanosti v duhu. Na novih, zdravih temeljih. Te pa lahko gradimo šele, ko nezdrave podremo. To pa včasih traja. Toda, ko se začnejo, kot prve zvezde noči, svetiti tisti prvi zdravi sadeži, si ne želiš več drugam kot samo naprej.

Jasmina

5 views0 comments

Recent Posts

See All