Search

Mami, zakaj imaš pa kri?

Ste že doživele to vprašanje? Ste bile pripravljene? Bi se najraje skrile? Ste se zlagale? Ste si izmislile zgodbo? Ste povedale preveč? Premalo?


Otroci to vprašanje postavijo zelo kmalu, če se ne skrivamo. Nekje pri treh letih sta pri meni oba.

Mene je rešila osnovna odločitev, ki sem jo sprejela še preden sem rodila. Otrokom ne bom lagala in pred njimi se ne bom skrivala. Želim si avtentičen in iskren odnos. Vse stvari se namreč dajo povedati na otroku primeren način in brez laži.

Pri vseh stvareh v vzgoji je tako, da če ne bodo izvedeli pri nas tistega, kar jih zanima, bodo iskali drugje. Kje pa bodo iskali, pa ne moremo vedeti. Lahko tudi na vseh možnih neprimernih mestih. Zato je iskrenost z otroki velikega pomena. Izrednega pomena je naša iskrenost in soočenje z našimi lastnimi čustvi okrog tematike. Zato premagajmo strahove, ki nam onemogočajo, da bi z otroki imeli pristen stik.Pomembno je, da otrokova vprašanja jemljemo resno, da se jim ne posmehujemo, jih ne zavračamo, ter jim enako resno kot vprašajo, tudi nazaj odgovarjamo. Kaj o tem pravi Celestinska prerokba?


Na otroke bi morali gledati kot na "[...] najvišje dosežke dosedanje evolucije; za nadaljnji razvoj pa potrebujejo našo energijo, ki jim mora biti vedno na voljo. Najhuje, kar jih lahko doleti, je, da jim črpamo energijo, ko jih popravljamo, saj tako sprožamo drame nadzora v njih. Temu se je mogoče izogniti, če jim odrasli brezpogojno dajemo vso energijo, ki jo potrebujejo. Zato pa bi jih morali vedno vključiti v pogovor, posebej, če govorimo o njih."


Naprej govori o tem, kako pomembno je, da se izogibamo neresnim odgovorom in naj otroke jemljemo resno z vsakim vprašanjem, s katerim pridejo do nas. Če govorimo neresnice, jih otroci hitro razvozlajo, s tem pa kot starš izgubimo svojo integriteto in njihovo zaupanje v nas. Še huje od tega je, ko odrasli izkrivljamo resnico, zato, da bi se z otroki malo pozabavali, ker mislimo, da to presega njihovo razumevanje. Za vsako stvar se da najti otroku primeren način razlage. Ne pozabimo tega.


Kot sem že omenila, je pomemben tudi naš stik z lastnimi čustvi, ki nas obiščejo ob kaki tematiki, konkretno ob menstruaciji, o kateri govorimo. Moramo si jih priznati, jih ozavestiti, začutiti, sprejeti, se potolažiti, sprostiti čustva, se odločiti za spremembo in, če je potrebno najti koga, da nam pri tem pomaga, če sami ne zmoremo. Nekatere rane so lahko zelo globoke in potrebujejo temeljitejše čiščenje. Včasih potrebujemo samo eno majhno orodje, s katerim lahko premostimo strah pred spremembo, ki nas čaka na drugi strani te rasti.


Prepričana sem, da prav vsak izmed nas lahko najde preproste, iskrene razlage, primerne otrokovim letom.


Pazljivi bodimo tudi na to, da odgovarjamo na otrokovo pobudo. Ko bi se mi pogovarjali o kakšni delikatni temi, smo otrokov interes po vsej verjetnosti že zamudili. To je tako kot bi se pogovarjali o spolnosti z odraslimi najstniki. Začne se veliko prej in lahko se pripravimo na trenutek, ko otrok pride z vprašanjem. Zahteva pa včasih veliko poguma in integritete, gole iskrenosti in zaupanja, da je vse, kot mora biti.


In zapomnimo si tudi, da nikoli ni prepozno. Vedno lahko začnemo z iskrenostjo in grajenjem pristnega stika z otroki.


Vesela bom vaših zgodb o tej tematiki. Je prišlo do vprašanja? Kdaj? Ste zmogli? Vam je bilo neprijetno? Ste od takrat že kaj spremenili? ...


Hvala vsem mamicam, ki ste že vključene v našo raziskovalno skupino, kjer uvajamo v naše domove menstrualni počitek. Ste velik doprinos k spoštovanju ženskosti, boljšemu partnerstvu, ustvarjanju lepšega sveta in močnih družin, ki krepijo otroke, ki so naša prihodnost. Vse mamice, ki bi se rade še priključile, lahko to storite tukaj: https://www.facebook.com/groups/174407943722650/?ref=bookmarks

Vaša Jasmina 👑

5 views0 comments

Recent Posts

See All